Sezon na ogórki wciąż trwa. W ciągu kilku najbliższych dni przedstawię Wam parę przepisów na przetwory z tych warzyw. Dziś zaczynamy od ogórków w sosie musztardowym.
Do ich przygotowania potrzebne będą:
- 2 kg ogórków śremskich,
- kilka liści laurowych,
- ziele angielskie,
- pół litra octu winnego,
- 250 ml octu jabłkowego,
- 250 ml octu spirytusowego,
- 1 musztarda rosyjska,
- 1/2 słoiczka musztardy delikatesowej,
- szklanka wody,
- sól.
Ogórki moczymy i oczyszczamy. Następnie kroimy kroimy je na ćwiartki i umieszczamy zlewie. Ogórki solimy i pozostawiamy je na ok. 4-6 godzin, tak żeby wyciekła z nich nadmiar wody.
Po tym czasie ogórki nakładamy do słoików, na wierzch dodajemy po 1-2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
Teraz czas na zalewę. Robimy ją z octów: winnego, jabłkowego i spirytusowego, musztard: rosyjskiej i delikatesowej oraz wody.
Zalewę zagotowujemy i kiedy troszkę ostygnie, ale wciąż jest gorąca zalewamy ją ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10-15 minut. Następnie stawiamy je na godzinę do góry dnem.
Gdy wystygną odwracamy słoiki, naklejamy na wieczko karteczkę z opisem i wynosimy do spiżarmi. Po kilkunastu dniach będą już miały odpowiedni smak i można je będzie próbować.
Smacznego!
Słoiki z ogórkami w sosie musztardowym nie wyglądają zbyt apetycznie ale gdy się ich skosztuje to są PRZEPYSZNE!!!
OdpowiedzUsuńW moich zapasach zimowych są: ogórki kiszone, w sosie musztardowym i w zalewie curry. Czekam na Twoje kolejne przepisy, może będą jakieś nowości to z nich chętnie skorzystam bo teraźniejsze ogórki są wspaniale.
Serdecznie pozdrawiam:)
Faktycznie trochę nieapetycznie wyglądają. Ale to nieważne. Smak jest najważniejszy :-) Kolejny przepis to ogórki a la korniszony z czosnkiem i ostrą papryką :-) Będzie na blogu jutro lub we wtorek. Serdeczności Lusiu!
Usuń