Lipiec to doskonały moment na robienie różnego rodzaju przetworów. Należą do nich m.in. dżemy, które potem zimą chętnie spożywamy. Najlepsze są te z owoców z własnej uprawy. U moich rodziców rośnie krzew agrestu. W tym roku miał bardzo dużo owoców. Dlatego tez część z nich zerwałem i zrobiłem dżem truskawkowo-agrestowy. niestety truskawki pochodzą z targowiska. Do zrobienia pysznego dżemu potrzebne nam będą:
- 2 kg truskawek,
- 2 kg agrestu,
- 0,5 kg cukru,
-sok z 1/2 cytryny,
-sok z 1/2 cytryny,
- 1 torebka proszku żelującego.
Agrest namaczamy i oczyszczamy z szypułek i resztek kwiatu. To chyba najgorsza z prac, jaką trzeba wykonać przy robieniu tego dżemu. Truskawki obieramy, myjemy i kroimy na spore kawałki. Mniejsze kroimy tylko na pół, a te zupełnie malutkie pozostawiamy w całości. Umyte owoce wkładamy do dużego garnka.
Zasypujemy je cukrem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Włączamy gaz i dalej delikatnie mieszamy, tak aby owoce zbytnio nie popękały i się nie rozpadły.Gdy uzyskamy już odpowiednią masę dosypujemy proszek żelujący.
Masę owocową doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Następnie wyłączamy gaz i całość mieszamy aż do momentu gdy piana powstała na owocach w procesie gotowania całkowicie zniknie.
Gorący dżem przekładamy do uprzednio umytych i wyparzonych słoików. Po zakręceniu słoiki ustawiamy do góry dnem. Dzięki temu słoiki się zamkną.
Po ok. godzinie możemy przestawić słoiki wieczkiem do góry.
Dżem gotowy. Smacznego!
Wyobrażam sobie jak zimą otworzysz słoiczek z dżemem.
OdpowiedzUsuńKuchnia wypełni się cudownymi zapachami lata.
Serdecznie pozdrawiam:)
Jeden słoiczek nie zamknął się i już go opędzlowałem :-) Pychotka! Z chrupiącą bułeczką i masełkiem, mniam mniam :-) Pozdrowionka Lusiu!
Usuń