Dawno nic już nie pisałem. Święta, Nowy Rok, Trzech Króli... Przeleciało jak z bicza strzelił. Na szczęście udało mi się nie przytyć zbytnio w tym czasie. Oczywiście pojadłem sobie sporo dobrych rzeczy, ale starałem się w tym świąteczno-noworocznym okresie nie przejadać.
Dziś zapraszam na lekkie i smaczne danie jakim jest galaretka z kurczakiem. Do jej przygotowania będą nam potrzebne:
- 3 marchewki (gotujemy 5 - dwie damy do sałatki),
- 1 seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 4 pałeczki z kurczaka,
- 4 podudzia z kurczaka,
- 1 szyja indycza,
- łyżka stołowa lubczyku,
- 3 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- odrobina oregano i majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis na 18 niedużych porcji.
Warzywa obieramy kroimy na kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Cebulę oczyszczamy, kroimy na pół i przypalamy na gazie. Dodajemy ją do garnka. Mięso myjemy i dokładamy do warzyw. Dodajemy ziele angielskie, drobno poszatkowany czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy rosół. Po ok. 2 godzinach wyjmujemy mięso i warzywa, dodajemy do rosołu lubczyk oraz sól i pieprz do smaku.
Warzywa przydadzą się nam do sałatki. Podobnie jak 2 marchewki. Pozostałe 3 marchewki kroimy w kostkę. Mięso oczyszczamy ze skór, chrząstek i kości. Kroimy je na drobne kawałki.
Rosół dzielimy na dwie części. Do galaretki będzie nam potrzeba ok. 2 litrów. Do gotującej się części rosołu na galaretkę dodajemy 1 opakowanie żelatyny. Całość mieszamy i powoli studzimy.
Pokrojone mięso wrzucamy do kubków jednorazowych lub innych naczyń, które przygotowaliśmy na galaretkę. Mięso posypujemy oregano i majerankiem. Na mięso układamy pokrojoną marchewkę.
Na mięso i marchewkę układamy odsączony groszek konserwowy. Całość zalewamy stygnącym rosołem z żelatyną. Gdy galaretka wystygnie przechowujemy ją w lodówce.
Smacznego!
Narobiłeś mi ochoty na galaretkę z kurczaka.
OdpowiedzUsuńJest pyszna i delikatna.
Ostatnio Eryk robił z golonki, takiej bez skóry, tłuszczu i kości.
To było czyste mięsko. tez nam smakowało.
Miłej niedzieli:)
He he, my galaretę z golonki robiliśmy przed Świętami. Jest inna... Czy smaczniejsza? Chyba troszkę bardziej wyrazista. W każdym razie ja lubię i taką z golonki i taką z kurczaczka :) Serdeczności Lusiu! Miłej niedzieli!
Usuńwygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować może w weekend :) wierzę że posmakuje Gabiemu ;)
OdpowiedzUsuńuściski
Bardzo dziękuję Justynko za miłe słowa :) Na pewno Biniowi zasmakują takie galaretki. Są lekkostrawne i smaczne! Smacznego dla Was wszystkich :) Serdeczności!
UsuńOd zawsze uważam, że faceci lepiej gotują i w końcu znalazłam sensowny blog. Będę się mocno inspirować:)
OdpowiedzUsuńWitaj. Eeee tam, bez przesady. Kobitki też fajnie gotują. Dziękuję za miłe słowa. Na blogu są bardzo różne przepisy. Od tych prostych, jak zapiekanki czy kanapki, po troszkę bardziej skomplikowane :) Zapraszam do lektury :) Pozdrowienia!
Usuńtakie warzywa po 2 h gotowania są do czegoś? ano-do niczego. cały ich smak przeszedł do rosołu i o to chodzi. są rozgotowane.pies może zjeść albo kury. ostatecznie marchewka do pasztetu.A na sałatkę trzeba ugotować specjalnie.Osobiście nigdy nie robię sałatki jarzynowej ( w wersji dowolnej, nie tylko klasycznej) z rosołowych warzyw. Ale dzieki za przypomnienie-jakoś dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńTo jest twoje zdanie. Są dwie szkoły robienia sałatki warzywnej. Jedna, z warzyw gotowanych w mundurkach, a druga z warzyw z rosołu. Pamiętaj, że te, gotowane z mięsem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi owszem oddają część smaku rosołowi, ale tez zabierają część smaku z mięsa i przypraw. Poza tym w sałatce warzywnej poza marchewką, pietruszką i selerem z rosołu są jeszcze jajka, ogórki kiszone, zielony groszek... Można dodać grzybki marynowane i jabłko. To, że ty nie robisz takiej sałatki nie oznacza, że inni nie mogą jej robić. Pozdrawiam. Aha, posłuchaj też głosu znanych i dobrych kucharzy, którzy też wykorzystują warzywa z rosołu do sałatek.
Usuń