To już końcówka sezonu truskawkowego, ale owoce te wciąż są jeszcze dostępne na rynku. Uwielbiam wszystko co truskawkowe, więc dziś zapraszam na przepis na pyszne ciasto z tymi właśnie owocami!
Na dużą blachę potrzebować będziemy:
- 2 szklanki mąki,
- 6 jajek,
- 100 g masła lub margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- szklanka mleka,
- 1/2 torebki proszku dopieczenia,
- cukier waniliowy.
Do głębszego naczynia wlewamy mleko, rozpuszczone masło (margarynę) oraz jajka. Dodajemy cukier. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dosypujemy po trochu mąkę i znów mieszamy. W międzyczasie dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać jeszcze mąkę. Tak przygotowane ciasto porządnie zagniatamy.
Smarujemy blachę masłem i obsypujemy bułką tarta. Dzięki takiemu zabiegowi ciasto na pewno nie przypali się i nie przyklei się do blachy. Następnie przekładamy ciasto na blachę i równomiernie je rozkładamy. Na cisto układamy umyte i pocięte na plastry lub przekrojone na pół truskawki.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 stopni. Gdy jest gorący wkładamy blachę z ciastem i pieczemy przez ok. 40 minut.
Po tym czasie ciasto w najgrubszym miejscu nakłuwamy drewnianym patyczkiem. Jeśli do patyczka nie przykleja się ciasto oznacza to, że możemy już wyłączyć piekarnik i wyjąć z niego blachę z naszym deserem.
Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Ciasto można podać np. z lodami!
Smacznego!
Och!
OdpowiedzUsuńCiasto truskawkowe i lody to prawdziwe pyszności.
Andrzejku, narobiłeś mi ogromnej ochoty.
Pozdrawiam serdecznie:)*
Pychotka :) Smacznego Lusiu!
Usuń