Dzisiejszy przepis dedykuję Marii! Wczoraj do obiadu przygotowałem ziemniaki zapiekane w sosie śmietanowym. Maria poprosiła mnie o przepis na coś smacznego, dlatego też zapraszam dziś na wspaniałe i pyszne ziemniaczki.
Obieramy i myjemy 8 średniej wielkości ziemniaków. Następnie kroimy je w talarki o grubości ok 1 cm i wstawiamy do gotowania.
Szatkujemy 1 duża cebulę i szklimy ją na patelni.
Zeszkloną cebulkę przekładamy do małego garnka, a na tej samej patelni przysmażamy pokrojony w szerokie kawałki plasterki boczku.
Podsmażony boczek dokładamy do cebuli. Następnie zalewamy to 1 dużym opakowaniem śmietany 12% (300 - 400 ml). Podgrzewamy całość na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, żeby sos się nie przypalił.
W tym czasie kruszymy na desce ok. 100 g sera pleśniowego. Ser dodajemy do sosu i cały czas nie zapominamy o mieszaniu. Doprawiamy tez sos świeżo mielonym pieprzem. W razie potrzeby sos można trochę dosolić.
Kiedy ziemniaki się ugotują odlewamy je, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i zapiekamy przez ok. 15 - 20 minut. Po tym czasie ziemniaki są gotowe do zjedzenia.
Smacznego! Specjalnie dla Marii!
Przepis ciekawy, jednak ze względu na śmietanę nie skorzystam.
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zjem ziemniaki z cebulką i boczkiem.
Pozdrawiam serdecznie:)
Tak Lusiu, pamiętam, że nie jadasz śmietany :) Ale może w takim razie spróbuj zwłasnie z cebulką, boczkiem, szczypiorkiem... Pozdrowienia!
UsuńNo coś smacznego podobnie robimy w domu ale z żółtym serem - na noc tak ciężkostarwnych dań nie jadamy ale na jutrzejszy obiad czemuż nie dziękuję za pamięć ale pozwól że jeszcze dorzucę świeżej bazylii ora tymianku i będzie super miłego wieczoru buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńacha - mam prośbę jak się pojawi moja ,,córcia blogowa.. to odradź jej te danie powiedz że jest tylko dla mnie
He he, dobrze :) na pewno jej tak poradzę ;) Bazylia, oregano i tymianek mile widziane będą w tym towarzystwie :) Pozdrowienia!
Usuń