Już pojutrze Wigilia Świąt Bożego Narodzenia. Podczas kolacji będziemy na pewno spożywać dużo ryb, w ty śledzie pod różnymi postaciami. Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis na śledzia w oleju.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- mleko do namoczenia śledzi,
- 12-16 liści laurowych,
- garść ziela angielskiego,
- 2 duże cebule (lub 3 średnie),
- świeżo mielony pieprz,
- ok. 250 ml oleju rzepakowego.
Filety musimy na kilka godzin lub na noc namoczyć w mleku, żeby nie były zbyt słone! Po odsączeniu filety kroimy w paski szerokości ok. 2 cm. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki, w talarki lub w kostkę, jak kto lubi.
Przygotowujemy litrowy słoik, ziele angielskie i liście laurowe. Najpierw na dnie słoika układamy warstwę cebuli, na to kładziemy pokrojone śledzie (jeden filet). następnie zasypujemy to ok. 8 ziarnami ziela oraz 4 liśćmi laurowymi. I tak układamy po kolei wszystkie warstwy. Co drugą warstwę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- mleko do namoczenia śledzi,
- 12-16 liści laurowych,
- garść ziela angielskiego,
- 2 duże cebule (lub 3 średnie),
- świeżo mielony pieprz,
- ok. 250 ml oleju rzepakowego.
Filety musimy na kilka godzin lub na noc namoczyć w mleku, żeby nie były zbyt słone! Po odsączeniu filety kroimy w paski szerokości ok. 2 cm. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki, w talarki lub w kostkę, jak kto lubi.
Przygotowujemy litrowy słoik, ziele angielskie i liście laurowe. Najpierw na dnie słoika układamy warstwę cebuli, na to kładziemy pokrojone śledzie (jeden filet). następnie zasypujemy to ok. 8 ziarnami ziela oraz 4 liśćmi laurowymi. I tak układamy po kolei wszystkie warstwy. Co drugą warstwę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
W
tym przepisie jest mnóstwo cebuli! Zresztą ziela i
liścia laurowych jest też całe mnóstwo.Ale to one dodadzą smaku śledziom więc nie wolno ich żałować.
Jak
już ułożymy wszystkie warstwy to całość zalewamy olejem rzepakowym.
Smacznego! Wesołych Świąt!!!
Dziękuję bardzo! Spokojnych i radosnych :-) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie. Sorry. Uwielbiamy śledzie w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńCzy niesparzona cebulka nie zgorzknieje? A może nie zdąży?
Pozdrawiam:)
Ojej, ja też :-) Cebulka pewnie by zgorzkniała, ale tak jak napisałaś Lusiu raczej nie zdąży ;-)
UsuńCudownych, rodzinnych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia.
OdpowiedzUsuńSpokojnych i radosnych, rodzinnych i miłosnych... No i smakowitych. Wesołych Świąt Lusiu!
Usuń