Ostatnio na moim kulinarnym blogu pojawiło się kilka przepisów na zupy. Stali Czytelnicy wiedzą jednak, że jestem fanem serów, mięs oraz warzyw. Uwielbiam różnego rodzaju sałatki i dziś pokażę Wam jak połączyć miłość do wskazanych wyżej 3 różnych rodzajów jedzonka. Będzie zdrowo, smacznie i syto! Sałatka z indykiem i serem kozim to wspaniała propozycja na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
Do przygotowania tego pysznego dania będziemy potrzebować:
- sałatę (obojętnie jaki rodzaj),
- pomidory,
- ogórki konserwowe lub kiszone własnej roboty,
- filet z piersi indyka,
- ser kozi,
- oliwki (niekoniecznie),
- pestki dyni,
- oliwa z oliwek,
- sos balsamiczny,
- olej do smażenia indyka,
- świeżo mielony pieprz i odrobina soli niskosodowej.
Sałatę myjemy i po porwaniu na kawałki układamy na głębokim talerzu. Ja użyłem rukoli, ale można stosować tu każdy rodzaj sałaty.
Pomidory kroimy w kostkę i układamy na sałacie. W moim przypadku były to pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Dodajemy pokrojone w grube plastry ogórki konserwowe lub kiszone oraz oliwki (w całości). Oliwki nie są konieczne, jeśli ktoś nie lubi nie musi ich dodawać.Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni, lekko je dosalamy. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w paski lub małe kawałki filet z piersi indyka.Sałatkę posypujemy pestkami dyni, polewamy oliwą z oliwek, układamy kawałki ciepłego mięsa, obok którego dodajemy pocięty w kawałki kozi ser. Całość skrapiamy sosem balsamicznym. Sałatka gotowa!
Smacznego!