Ostatnio pani z zaprzyjaźnionego sklepu mięsnego namówiła mnie na zakup biodrówki. Trochę bez przekonania, ale w końcu dałem się skusić i nabyłem śliczną i kształtną biodróweczkę. Dziś przedstawię Wam przepis na pyszny gulasz zrobiony z tego właśnie mięsa.
Składniki:
- średniej wielkości biodrówka (ok. 700g),
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 1 duża czerwona papryka,
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki do herbaty musztardy,
- olej do smażenia,
- sos sojowy,
- przyprawy (pieprz, sól, suszone: oregano, majeranek, bazylia,zielona pietruszka).
Biodrówkę myjemy i pozostawiamy do obcieknięcia.
Obieramy i czyścimy warzywa. Następnie kroimy je w kostkę.
Cebulę szklimy na oleju rzepakowym.
Marchewkę i paprykę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do nich zeszkloną cebulę.
Biodrówkę najpierw kroimy w plastry a potem w dużą kostkę. Podsmażamy ją na patelni.
W czasie smażenia dobrze jest kilkakrotnie obrócić kawałki mięsa tak, żeby przysmażyły się z każdej strony.
Do ugotowanych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Wszystko razem porządnie mieszamy.
Następnie do warzyw dodajemy mięso oraz przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu do czasu aż sos będzie gęsty.
Na koniec dodajemy 2 łyżki stołowe śmietany 12%. Całość doprawiamy sosem sojowym. Jeśli potrawa będzie zbyt słona możemy dodać trochę więcej śmietany, która delikatnie zneutralizuje słony smak.
Gotujemy ziemniaki, ryż lub kaszę (obojętnie jaką) i podajemy z nimi nasz gulasz. Ja wybrałem kaszę jęczmienną wiejską.
Smacznego!