Pierś z indyka to jedno z moich ulubionych mięs drobiowych. Jest co prawda droższe od kurczaka, ale za to jego smak znacząco przewyższa mniejszego kuzyna indyka.
Dziś zapraszam do obejrzenia zdjęć potrawy, która jest łatwa i szybka w przygotowaniu. A do tego bardzo smaczna i zdrowa. Będziemy jeść polędwiczki z piersi z indyka.
Najpierw mięso kroimy na kawałki i myjemy.
Kiey mięso obeschnie oprószamy je solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej i obsmażamy z dwóch stron. Do bułki tartej można dodać mieloną pikantną paprykę. Kiedy mięso się zmaży przygotowujemy talerze, na które wykładamy mieszankę sałat z rukolą, lub inne dowolne sałaty. Oprószamy je świeżo mielonym pieprzem a następnie skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy usmażone kawałki polędwiczek, dodajemy też pokrojoną w plastry mozzarellę oraz ogórka kiszonego własnej roboty.
Całość dla smaku możemy jeszcze skropić sosem balsamicznym.
Obiad gotowy. Smacznego!