wtorek, 28 kwietnia 2015

Niedzielne śniadanie

Ostatnie kilka dni spędziłem w Rzymie. Poleciałem do Wiecznego miasta w ubiegły poniedziałek, a wróciłem wczoraj wieczorem. W niedzielę przed wyjazdem zrobiliśmy sobie pyszne i sycące śniadanie. Była jajecznica na kiełbasie z cebulą i szczypiorkiem oraz kanapki i pomidory. Oto jak można szybko przygotować wspaniałe śniadanie, które zaspokoi nawet najbardziej wilczy apetyt!

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym.


Następnie do kiełbasy dodajemy poszatkowaną cebulę.


Gdy cebula się zeszkli dodajemy jajka  oraz pokrojony szczypior. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz niewielką ilością soli. 


Do jajecznicy podajemy pokrojonego w plasterki pomidora ze szczypiorkiem. Serwujemy też kanapki zrobione z chleba z domowego wypieku. Przepis na chleb znajdziecie TUTAJ oraz TUTAJ


Smacznego!

sobota, 18 kwietnia 2015

Dorsz zapiekany

Jakiś czas temu kupiłem filety z dorsza. Początkowo miałem zamiar obtoczyć je w mące i wrzucić na patelnię. Okazało się jednak, że filety miały mnóstwo ości. Coś strasznego! Postanowiłem więc pousuwać ości i resztki kręgosłupów. A ryba? No cóż, postanowiłem troszkę poeksperymentować.


Z mięsa ryb zrobiłem zapiekankę, do której wykorzystałem sos do pizzy, który robiłem wcześniej. Przepis na sos znajdziecie TUTAJ

Filety ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, posoliłem je i oprószyłem świeżo mielonym pieprzem. Pokropiłem też sokiem z cytryny, a następnie przykryłem je warstwą sosu.


Rozgrzałem piekarnik do ok. 160 stopni i wstawiłem do niego rybę z sosem. Wcześniej jednak na wierzch zapiekanki położyłem kilka wiórków masła. Dzięki niemu ryba się nie spiecze od spodu i będzie bardziej soczysta.



Rybę zapiekałem przez ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanki położyłem plastry sera żółtego.



Zapiekanka była nadzwyczajna! Nie spodziewałem się aż tak rewelacyjnego rezultatu. Jaki z tego wniosek? W kuchni warto eksperymentować!

Smacznego!

środa, 15 kwietnia 2015

Rogaliki z mięsem

Oj dawno już nic nie pisałem. Ale to nie dlatego, że nic nie jem. Ani tez nie dlatego, że wyczerpały mi się pomysły. W międzyczasie były Święta, sporo pracy w ogrodzie i nie było czasu na pisanie. Dziś zamierzam nadrobić zaległości i zapraszam na przepis na pyszne rogaliki z mięsem. Wykorzystałem do nich mięso z rosołu. Kawałek wołowego, mięso z udek kurczaka oraz z indyczej szyi. Ale po kolei.

Na patelni przysmażyłem pół czerwonej i pół białej cebuli. Warzywa oczywiście wcześniej poszatkowałem.


Mięso zmieliłem w maszynce, dodałem cebulę i 1 gotowaną marchewkę. Następnie doprawiłem farsz pieprzem świeżo mielonym, solą, oregano i majerankiem.

Ciasto francuskie podzieliłem nożem na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyłem farsz.


Następnie kawałki ciasta zrolowałem w kształcie rogalików. Narożnikiem ciasta przykrywamy farsz, a następnie zwijamy, zaklejając dokładnie środek. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Następnie przez ok. 15-18 minut pieczemy je w 180 stopniach.


Rogaliki gotowe! Smacznego!